لینک ویدیوها در متن، بروز رسانی میشود لطفاً بازدید بفرمایید
رویدادهای مهم این روز در تقویم خورشیدی ( 17 آذر 1403 )
آغاز تأسیس “تهران جدید” در زمان سلطنت ناصرالدین شاه قاجار (1246 ش) (click)
با آغاز سلسله قاجاریه، تهران به عنوان پایتخت کشور، معرفی شد و پادشاهان در آن، اقامت داشتند. این روال بیش از هفتاد سال ادامه یافت تا این که در بیست و یکمین سال سلطنت ناصرالدین شاه قاجار، بر اثر فزونی جمعیت، وی تصمیم گرفت که شهر را وسعت داده و شهری با نام خود در کنار تهران قدیم یا عتیق …
بلوای نان در تهران و توقیف روزنامه ها (1321ش) (click)
پس از روی کار آمدن قوام به نخست وزیری، با وجود تشکیل وزارت خواروبار و تخصیص اعتبار برای خرید گندم و آرد، وضع نان نه تنها بهبود نیافت بلکه روز به روز بدتر و نانِ نامرغوبتری تحویل مردم میشد. از بامداد روز هفدهم آذر 1321 ش، به علت فشار زندگی، نبودن مایحتاج اولیه و پایین بودن دستمزدها، …
تولید انبوه موشک هدایت شونده ضد زرهِ توسن 1 در وزارت دفاع (1378ش)
این موشک برای انهدام هدف های زرهی، تانک هایی با زره واکنشی، انهدام مواضع بتونی و هدف های دریایی طراحی شده و دارای عمق نفوذی در حدود هشتصد میلی متر و سرعت متوسط ششصد متر در ثانیه است.
درگذشت “حسین مکی” سیاستمدار، مورخ و نویسنده معاصر (1378ش)
حسین مکی در سال 1290ش به دنیا آمد. وی پس از گذراندن تحصیلات مقدماتی، به تهران رفت و به خدمات دولتی پرداخت. مکی بعد از شهریور 1320 و ایجاد فضای باز سیاسی، فعالیتهای رسمی خود را در مطبوعات آغاز کرد و نوشتههای تاریخی، تحقیقی و ادبی او، بخش مهمی از مندرجات روزنامههای درجه اول تهران …
اعتراف عراق به استفاده از سلاحهای شیمیایی در جنگ علیه ایران (1381 ش)
پس از آن که سالها از پایان هشت سال دفاع مقدس گذشته و سازمان ملل، عراق را به عنوان آغازگر جنگ معرفی کرده بود، مقامات بلند پایه عراقی با اعتراف به استفاده بغداد از سلاحهای شیمایی در جریان جنگ هشت ساله با ایران ادعا کردند که عراق مجبور به استفاده و به کارگیری این نوع تسلیحات شده است. …
تولد داریوش مهرجویی کارگردان ایرانی (1318 ش)
داریوش مهرجویی در ۱۷ آذر ۱۳۱۸ در تهران در محلهٔ شاپور، درخونگاه، در خانوادهای از طبقه متوسط بهدنیا آمد. در کودکی تحت تاثیر مادربزرگش که مسلمانی معتقد بود قرار میگیرد. خود در مصاحبهای در سال ۱۳۵۱ در این باره میگوید:«مادر بزرگم از آن نمازخوانهای دوآتشه بود. و تحت تأثیر فضای …
شهادت شهید شاهرخ ضرغام (1359ش)
شهید شاهرخ ضرغام، فرزند صدرالدین، یکم دیماه سال ۱۳۲۸ش در تهران چشم به جهان هستی گشود… اینها مشخصات شناسنامهای اوست. کسی که در سی و یک سال عمر خود زندگی عجیبی را رقم زد. از همان دوران کودکی با آن جثه درشت و قوی خود، نشان داد که خلق و خوی پهلوانان را دارد. شاهرخ هیچگاه زیر بار …
آئین دادرسی مدنی در 80 مورد تغییر کرد(1349ش)
یک هیئت پارلمانی شوروی مرکب از یازده نفر وارد تهران شدند(1350ش)
علی منصور (منصورالملک) در سن 92 سالگی درگذشت. (1353ش)
وی در عمر طولانی خود هفت مرتبه وزیر، شش مرتبه سفیر کبیر، چهار بار استاندار و دو نوبت نخست وزیر بود
در اثر کمبود و نامرغوبی نان و فشار زندگی و نبودن مایحتاج اولیه و پایین بودن دستمزدها بامداد امروز عده زیادی از دانش آموزان و دانشجویان در میدان بهارستان گرد آمدند. (1321 ش)
تدریجاً عده زیادی از مردم هم به آنها ملحق شدند و به هیئت اجتماع وارد صحن بهارستان گردیدند و در موضوع نان و مواد غذائی با نمایندگان به بحث و جدل پرداخته بنای اهانت را به آنها گذاشتند وقتی تعداد جمعیت زیاد شد مردم به مجلس حمله کردند عده ای از نمایندگان را مورد ضرب و شتم و هتاکی قرار …
به دستور احمد قوام نخست وزیر کلیه روزنامه ها و مجلات توقیف و از انتشار آنها جلوگیری به عمل آمد(1321 ش)
آقای نصرالله انتظام وزیر راه به جای محسن رئیس وزیر امور خارجه گردید. (1323 ش)
رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 5 جمادی الثانی 1446 )
• رحلت “ابوالحسن مهیار بن مرزویه دیلمی” شاعر و کاتب مشهور قرن پنجم(428 ق)
مهیار دیلمی، توسط سیدرضی از آیین زرتشت به دین مقدس اسلام روی آورد و مدتی نیز نزد سیدرضی به تحصیل علم و ادب مشغول بود. وی اشعار بسیاری دربارهی مناقب اهل بیت سروده و گفته میشود که از تمامی شعرای عصر خود مقدم بوده است. دیوان اشعار مهیار دیلمی چهار جلد میباشد.
• تولد عالم بزرگوار شیعه “تقی الدین حسن بن علی بن داود حلی” (647 ق)
ابن داود حلی از بزرگان علمای شیعه، فقیه، ادیب، رجالی و معاصر خواجه نصیر الدین طوسی و علامهی حَلّی بود. ابن داود درفقه واصول دین، منطق، نحو، عروض، رجال و علوم عرب، تالیفات و آثار قلمیِ نثری و نظمی دارد. او اولین کسی است که برای هر یک از کتبِ رجالیه و ائمهی معصومین، رمز مخصوصِ رجالی …
• وفات “بن ابی الحدید” متکلم و فقیه بزرگ مسلمان و شارح نهج البلاغه(656 ق)
عزالدین ابوحامد عبدالحمید بن هبهُ اللَّه معروف به ابن ابی الحدید، ادیب، متکلم، فقیه، شاعر و نویسندهی بزرگ مسلمان در سال 586 ق در مدائن به دنیا آمد و از حدود پانزده سالگی در محضر عالمان مشهور بغداد حضور یافت. عزّالدین در بغداد به قرائت کتب و اندوختن دانش پرداخت و در محافل ادبی و علمی …
• درگذشت شاعر و عارف شهیر “جلال الدین محمد بلخی” معروف به “مولوی” (672 ق)
جلال الدین رومی در سال 604 ق در بلخ متولد شد. شهرتش به روم به سبب طول اقامت او در قونیه واقع در ترکیهی امروزی است که در آن زمان جزو قلمرو امپراتوری روم بوده است هرچند مولوی، خود را از مردم خراسان میشمرد. پدرش بهاءالدین ولد، مدرس و واعظی خوش بیان و عرفانگرا بوده است. زندگانی مولانا …
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 7 دسامبر 2024 )
• تصرف “ایسلند” توسط امریکا در جنگ جهانی دوم (1941م)
کشور ایسلند از اواخر قرن نهم به عنوان محل سکونت برخی از مهاجران اروپایى برگزیده شد و از نیمه قرن دهم میلادی به مدت بیش از 330 سال از دولتی مستقل برخوردار بود. اما در سال 1263م بر اساس قراردادی که به “معاهده کهن” معروف شد به عنوان بخشی از نروژ تلقی گردید. در سال 1381م نروژ و ایسلند …
• آزمایش موفقیت آمیز اولین لوکوموتیو جهان در انگلستان (1804م)
اولین راه آهن جهان در انگلستان ساخته شد که در آن وسائط نقلیه را به کمک اسب میکشیدند. مبتکر این عمل ریچارد تروی تیک، یک مهندس معدن انگلیسی بود که تجاربی را در زمینه ساخت وسایل نقلیه جادهای بخاری داشت و او برای نخستین بار، موتوری بخاری را برای کشاندن وسائط نقلیه به کار گرفت. در روز …
• آغاز به کار نخستین اتومبیل به شکل امروزی توسط “بنز” (1889م)
در هفتم دسامبر 1889م اولین اتومبیل جهان به شکل امروزی که به آن گردونه خودکار میگفتند توسط یک دانشمند و صنعتگر آلمانی به نام کارْلْ فردرْیک بِنْزْ ساخته شد. سوخت این اتومبیل از بنزین یا الکل تأمین میشد. و با سرعتی در حدود 12 کیلومتر در ساعت حرکت میکرد. اتوبوسهای امروزه، شکل تکامل …
• اعلان جنگ دولت امریکا به امپراتوری اتریش – مجارستان در جریان جنگ جهانی اول (1917م)
• بمباران پایگاه نظامی امریکا توسط هواپیماهای ژاپن (1941م)
در حالی که جنگ جهانی دوم در اروپا به شدت ادامه داشت، در روز هفتم دسامبر 1941م، 360 فروند هواپیمای ژاپنی، پایگاه نظامی امریکا را در بندر پِرْلْ هارْبور واقع در اقیانوس آرام بمباران کردند. این عملیات زمانی انجام شد که ژاپنیها مشغول مذاکره با امریکایىها در مورد مسایل شرق آسیا بودند. …
• ترور “عبدالوهاب کِیالی” مبارز آزادی خواه فلسطینی (1981م)
در هفتم دسامبر سال 1981م، عبدالوهاب کیالی از رؤسای کنگره جبهه آزادی بخش عرب و یکی از مبارزان معروف آزادی فلسطین، توسط صهیونیستها در بیروت ترور شد. او که از دوران تحصیل، به خاطر مسایل فلسطین با سیاست آشنا شده بود، رساله دکترای خود را در دانشگاه لندن، درباره فلسطین و مقاومت اعراب در …
• روز بینالمللی هواپیمایی کشوری
16 آذر ماه مصادف با 7 دسامبر سالروز امضای کنوانسیون بینالمللی هواپیمایی کشوری در سال 1944 است که متعاقب امضای این کنوانسیون، سازمان جهانی هواپیمایی کشوری تأسیس شد. به این دلیل مجمع عمومی این سازمان در سال 1992، طی قطعنامهای این روز را به عنوان روز جهانی هواپیمایی کشوری تصویب …
• تاجگذاری هنری ششم در پاریس (1431م)
هنری ششم، پادشاه انگلستان بین سالهای ۱۴۲۲م تا ۱۴۶۱م و مجدداً از ۱۴۷۰م تا ۱۴۷۱م و پادشاه فرانسه از ۱۴۲۲م تا ۱۴۵۳م بود. هنری از خاندان لانکاستر بود که با مرگ او، دوران فرمانروایی خاندان یورک در انگلستان آغاز شد و تا پادشاهی هنری هفتم که بار دیگر قدرت به خاندان لانکاستر بازگشت، ادامه …
• ویلیام پیت جوانتر اولین نخست وزیر جوان بریطانیا(1783م)
ویلیام پیت جوانتر (به انگلیسی: William Pitt the Younger) (زاده ۲۸ مه ۱۷۵۹ – درگذشته ۲۳ ژانویه ۱۸۰۶) سیاستمدار بریتانیایی و نخستوزیر بریتانیا بهمدت ۱۷ سال بود. از او بهعنوان جوانترین نخستوزیر بریتانیا یاد میشود. وی هنگامی که به کاخ نخستوزیری رفت، تنها ۲۴ سال داشت. او در تاریخ …
• رسیدن فضاپیمای گالیله به سیاره مشتری (۱۹۹۵م)
درچنین روز از سال 1995 میلادی فضاپیمای گالیله، اندکی بعد از ۶ سال پس از پرتابش توسط شاتل فضایی آتلانتیس (عملیات STS-34) به مشتری (سیاره) رسید. گالیله فضاپیمایی بدون سرنشین است که در ۱۸ اکتبر سال ۱۹۸۹ با هدف مطالعهٔ مشتری و قمرهایش به فضا پرتاب شد. فضاپیمای گالیله در ۷ دسامبر ۱۹۹۵ …
• آخرین فضاپیمای پروژهٔ آپولو به فضا پرتاب شد(1971م)
۱۹۷۱ – آپولو ۱۷، آخرین فضاپیمای پروژهٔ آپولو به فضا پرتاب شد. خدمهٔ آن هنگام ترک زمین عکسی را که به مرمر آبی شناخته میشود گرفتند. آپولو ۱۷ (به انگلیسی: Apollo 17) یازدهمین سفر از ماموریتهای آپولو و ششمین و آخرین سفر انسان به کره ماه بود. پرتاب آپولو ۱۷، اولین پرتابی بود که …
با رأی دهی و ثبت نظر خود کمک میکنید مطالب ارزنده تری تهیه کنیم.اگر این مطلب براتون جالب بود لطفاً با دیگران به اشتراک بگذارید تا استفاده بکنند.