لینک ویدیوها در متن، بروز رسانی میشود لطفاً بازدید بفرمایید
رویدادهای مهم این روز در تقویم خورشیدی ( 2 آذر 1403 )
درگذشت استاد “مهدی خالدی” موسیقیدان معاصر (1369 ش)
استاد مهدی خالدی، موسیقیدان با سابقه و معاصر ایرانی، در سال 1298 ش در تهران به دنیا آمد. وی از کودکی به نواختن ویولن علاقمند بود، از این رو موسیقی را نزد استادان برجسته این هنر در تهران آموخت و از بدو تاسیس رادیو، همکاری خود را با آن آغاز کرد. هوش و استعداد استاد خالدی در یادگیری …
هم پیمان شدن حضرات آیات بهبهانی و طباطبایی به منظور نیل به مشروطه (1284 ش)
انتشار عکس موسیونوژ بلژیکی مدیر کل گمرک ایران با لباس روحانیت شیعه در مجلس لهو و لعب، خشم مردم متدین و علما را برانگیخت. در این میان، کوبنده ترین و مؤثرترین اعتراض از جانب سید عبداللَّه بهبهانی، عالم بزرگ تهران، مشاهده شد. مظفرالدین شاه در پی اعتراضات سهمناک بهبهانی، نامه ای به او …
تشکیل “کمیته دفاع ملی” در قم در جریان جنگ جهانی اول (1294 ش)
پس از تجاوز ارتش روس به ایران در جریان جنگ جهانی اول و پیشروی تا نواحی اطراف تهران و انحلال مجلس شورای ملی، طبق هماهنگی به عمل آمده با احمد شاه قاجار، قرار بر این شد که شاه به طرف اصفهان حرکت کند و پایتخت به آن شهر منتقل شود. اما پس از مذاکرات بسیار با نمایندگان روس و انگلیس نظر احمدشاه …
درگذشت “غلامحسین درویش خان” استاد تار و موسیقی ایران (1305 ش)
غلامحسین درویش معروف به درویشخان، در سال 1251 ش در تهران به دنیا آمد. وی در یازدهسالگی به دسته موزیک مدرسه دارالفنون وارد شد و جزء نوازندگان دسته مخصوص گردید. درویشخان چند مسافرت به انگلستان و روسیه برای پر کردن صفحه گرامافون انجام داد. او دارای طبعی لطیف و ذوقی سرشار بود. درویش، …
هجوم وحشیانه ایادی رژیم به حرم مطهر امام رضا(ع) (1357 ش)
روز دوم آذر 1357، در مشهد تظاهرات آرامی از طرف مردم به وقوع پیوست و تظاهرکنندگان وارد صحن حرم امام رضا(ع) شدند. ناگهان نظامیان رژیم، مردم را به گلوله بستند و عدهای از مردم مبارز جان خود را از دست دادند. گلوله باران بارگاه مقدس حضرت ثامن الحجج(ع) خشم مردم را چندین برابر کرد و عکس …
برگزاری کنگره جهانی بررسی قداست و امنیت حرم امن در تهران (1366ش)
در حالی که کمتر از چهار ماه از وقوع جمعه خونبار مکه در نهم مرداد 1366 ش (6 ذی حجه 1407ق) میگذشت، کنگره جهانی بررسی قداست و امنیت حرم امن الهی با حضور بیش از دویست تن از علما و متفکران اسلامی از سی و شش کشور جهان و تعدادی از شخصیتهای علمی و سیاسی کشورمان درتهران برگزار شد. در این …
درگذشت محقق و مترجم معاصر استاد دکتر “محمد حسن لطفی تبریزی” (1378 ش)
استاد دکتر محمدحسن لطفی تبریزی، مترجم آثار فلسفی و محقق بنام آثار افلاطون، در سال 1298 ش در تبریز به دنیا آمد. وی پس از گذراندن دروس ابتدایی و متوسطه راهی تهران شد و پس از اخذ لیسانسِ حقوق از دانشگاه تهران، مدرک دکترای خود را از آلمان گرفت و از سال 1329 تا پیروزی انقلاب اسلامی به …
درگذشت غلامحسین ساعدی، نویسنده، پژوهشگر و روان پزشک (1364ش)
ساعدی در ۱۳ دی ۱۳۱۴ در تبریز متولد شد. او کار خود را با روزنامهنگاری آغاز کرد. در نوجوانی به طور همزمان در ۳ روزنامهٔ فریاد، صعود و جوانان آذربایجان مطلب می نوشت. اولین دستگیری و زندان او چند ماه پس از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ اتفاق افتاد. این دستگیری ها در زندگی او تا زمانی که در ایران بود، …
شهادت شهید حسن رمضانی (1359ش)
شهید حسن رمضانی روستازادهای پاک و بیآلایش بود که در ۲۳ دیماه ۱۳۳۹ش در روستای «ابوزید» در شهرستان آران و بیدگل دیده به جهان هستی گشود. وی «حسن» نام گرفت که بهحق به صورت و سیرت نکو زیست. کودکی سه ساله بود که صفیر تظلمخواهی و ظلمستیزی خمینی کبیر (رحمهاللهعلیه) را با خون سرخ صدها …
درگذشت فهیمه راستکار ، دوبلور و بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر ایرانی (1391ش)
فهیمه راستکار در سال ۱۳۱۱ در تهران زاده شد. او لیسانس خود را در رشتهٔ زبان فرانسه گرفت و بازی در تئاتر و فعالیت در دوبله را از نیمه دهه ۱۳۳۰ آغاز کرد. همچنین کار در سینما را از سال ۱۳۵۲ با فیلم «مغولها» به کارگردانی پرویز کیمیاوی آغاز کرد. نجف دریابندری همسر او بود و در برخی آثار …
سپهبد صدری رئیس شهربانی اعلام کرد سارقین بانکها دستگیر شدند(1349ش)
پرویز خسروانی رئیس تربیت بدنی و معاون نخست وزیر درجه سپهبدی گرفت(1349ش)
معاونین وزارت تعاون مشخص شدند(1351ش)
مهندس منوچهر خلخالی، مهندس عبدالرزاق رزاقی، دکتر کریم گودرزی و مهندس مرتضی آل احمد معاونین وزارت تعاون شدند. مهندس اسماعیل سمیعی به ریاست سازمان کل غله و قند و شکر و چای و دکتر ضیاء الدین دانشوری به مدیریت عامل سازمان مرکزی تعاون روستایی منصوب شدند
در پاسخ تلگراف مؤتمن الملک، سید محمدصادق طباطبائی و سید حسن مدرس و سلیمان محسن و نظام السلطان از طرف کلیه نمایندگان تلگرافی مراجعت خود را به تهران بی فایده دانستند (1294ش)
و تأکید کردند مادام که قشون روس کلاً ایران را تخلیه نکنند، نمی توان در تهران به انجام وظایف پرداخت
محتشم السلطنه طی تلگرافی از وزیر مختار آلمان خواست تا به تهران مراجعت کنند. در این تلگراف وزیر خارجه ایران تصریحاً افزوده است که مأموریت شما در دربار ایران است نه در قم (1294ش)
امروز مارشال بوریس پسر عموی امپراطور روس وارد تهران شد و با احمدشاه ملاقات کرد(1295ش)
دو یادداشت شدید اللحن و اعتراض آمیز که تقریباً لحن اولتیماتوم را داشت از طرف سفارت شوروی تسلیم وزارت خارجه ایران شد. (1300ش)
منصورالسلطنه عدل به جای علی اکبر دهخدا به ریاست دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصاد منصوب شد.(1320 ش)
دهخدا مقام مشاوری وزیر فرهنگ گرفت دکتر سید علی شایگان نیز از معاونت دانشکده مزبور تغییر کرد و جای خود را به دکتر عبدالله معظمی سپرد
حسن اسفندیاری (حاج محتشم السلطنه) به ریاست دائمی دوره سیزدهم انتخاب شد.(1320 ش)
قرارداد بازرگانی بین ایران و آلمان امضاء شد. (1329 ش)
درگذشت سلیم موذن زاده مداح نامدار اردبیلی (1395 ش)
سلیم موذن زاده اردبیلی در سال 1315 خورشیدی در محله تازه شهر اردبیل چشم بر جهان گشود. صدای خوب در خانواده وی موروثی بوده وˈشیخ فرج اردبیلیˈ پدر بزرگ ؛ ˈشیخ کریمˈ پدر استاد سلیم و تمام برادرانش به نام های شادروانان نعیم ؛ رحیم و داود موذن زاده اردبیلی از صدای بسیار خوب برخوردار بوده …
در دانشگاه مشهد دانشکده معقول و منقول تأسیس شد.(1337 ش)
رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 20 جمادی الاول 1446 )
• تولد فقیه بزرگ و عالم شیعه “فخرالمحققین حلی” فرزند دانشمندِ علامهی حلی(682 ق)
محمد بن حسن بن یوسف معروف به فخرالمحققین فرزند علامهی حلی، ملقب به فخر الاسلام، فخرالدین و رأس المدقّقین از اعاظم و بزرگان شیعه و دارای جلالت علمی بسیاری بود. وی در نوجوانی به اجتهاد دست یافت. فخر المحققین مورد تایید و توجه خاص پدر بزرگوار خود علامهی حلی بود تا آن جا که علامه، اتمام …
• درگذشت “ابوعبداللَّه محمد بن عبدری فاسی” مشهور به “ابن حاج” درقاهره(737 ق)
ابن حاج، در ابتدا در نزد علمای فاس در مراکش امروزی دانش آموخت. آن گاه به قاهره رفت و تاپایان عمر در این شهر اقامت گزید. ابن حاج سپس به تعلیم و تربیت دانشپژوهان پرداخت و افراد زیادی ازمحضر او بهرهمند شدند. از ابن حاج آثار بسیاری به جای مانده است که مهمترین آنها، المَدخل نام دارد. …
• رحلت فقیه جلیل “سیدالعلماء” عالم شیعی هندوستان(1307 ق)
سیدابراهیم بن سیدمحمد تقی نقوی نصیرآبادی از علما و فقهای امامیهی قرن چهاردهم هجری، معروف به سیدالعلما و از شاگردان میرزای شیرازی، شیخ محمد طه نجف، میرزا محمد حسین شهرستانی، میرزا حبیباللَّه رشتی و شیخ زین العابدین بوده است. وی در سن جوانی به مقام استنباط احکام شرعیه و مرجعیت شیعیان …
• وفات “آیتاللَّه فاضل نوری” از علمای اصفهان(1343 ق)
حاج میرزا بهاءالدین معروف به فاضل نوری از بزرگان و علمای اصفهان بود. وی در اخلاق فاضله مقام والایى داشت و تمامی اوقات شریف او در تصفیهی باطن و تهذیب اخلاق صرف شد. در فنون شعر نیز ماهر بود و به “فاضل” تخلّص مینمود. اشعار وی توسط یکی از فرزندانش به نام نصیرالدین نوری معروف به خواجَوی، …
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 22 نوامبر 2024 )
• مرگ “آرتور ادینگتون” منجم و فیزیکدان برجسته انگلیسی (1944م)
آرتور استنلی ادینگتون منجم و فیزیکدان انگلیسی در 28 دسامبر 1882م به دنیا آمد. وی مدارج دارج تحصیلی را به سرعت طی کرد و پس از ورود به دانشگاه، به ریاضیات و نجوم روی آورد. علاقه و توانایى ادینگتون در ریاضیات و ستارهشناسی بعث ورود وی به رصدخانه گرینویچ شد و به عنوان دستیار اول، مطالعه …
• تولد “آنتونی ون دایک” نقاش برجسته بلژیکی (1599م) (ر.ک: 7 اوت)
سر آنتونی ون دایک (زادهٔ ۲۲ مارس ۱۵۹۹ درگذشتهٔ ۹ دسامبر ۱۶۴۱) نقاش پرترهٔ بلژیکی زادهٔ آنتورپ بود که به یکی از نقاشان پیشروی دربار انگلستان بدل شد. او برای کشیدن پرترههای چارلز اول انگلستان و اسکاتلند، خانوادهٔ او و درباریانش که ظرافتی آرامش بخش در کشیدنشان به کار …
• تولد خانم “جورج اِلْیوت” نویسنده معروف انگلیسی (1819م)
ماری آن ایوانْسْ معروف به جورج الیوت، داستانسرای پرآوازه انگلیسی در 22 نوامبر 1819م در این کشور به دنیا آمد. وی در 16 سالگی مدرسه را رها کرد و به اداره خانه و املاک پدر پرداخت. او زبانهای یونانی، لاتینی، آلمانی و ایتالیایى را فرا گرفت و به فرهنگ خویش وسعت بخشید. الیوت در جوانی بر …
• خروج نیروهای انگلیسی از خلیج فارس پس از سال ها استعمار در خاورمیانه (1970م)
منطقه خلیج فارس طی سالهای طولانی، محل حضور بیگانگان استعمارگر بود و در این میان، انگلستان به عنوان استعمار پیر، در طول قرنهای متمادی، منطقه خلیج فارس را محل تاخت و تاز خود قرار داده بود. وقوع جنگ جهانی دوم، تغییر و تحول در عرصه روابط بینالملل، شکلگیری قدرتهای جدید سیاسی، اعتراضات …
• درگذشت “جک لندن” داستان سرا و نویسنده بزرگ امریکایی (1916م)
جک لندن نویسنده شهیر امریکایى در 12 ژانویه سال 1876 در سانفرانسیسکو به دنیا آمد. جک، دوره کودکی را به دشواری گذراند و برای کمک به وضع مالی خانواده، به شغلهای گوناگون دست زد. همچنین سالهای بسیاری از عمر جک لندن در سرزمینهای قطب شمال و دریاهای ناآرام جنوب …
• تولد “آندره ژید” نویسنده و شخصیت ادبی بزرگ فرانسه (1869م)
آندره ژیدْ، نویسنده معروف فرانسوی در 22 نوامبر 1869م در پاریس به دنیا آمد. داشتن پدری پروتستانی و مادری کاتولیک باعث ایجاد فضایى خشک ومتعصبانه در خانه آنان شده بود، از این رو تعلیمات کلیسا چنان در نظرش خشک و خشن جلوه کرد که از آن گریزان شد. آندره در دوران تحصیلات خود، به عنوان محصلی …
• تولد “شارْلْ دوگل” رئیس جمهور پیشین فرانسه (1890م)(ر.ک: 9 نوامبر)
شارل آندره ژوزف ماری دوگل (به فرانسوی: Charles André Joseph Marie de Gaulle) (۱۸۹۰-۱۹۷۰) که به ژنرال دوگل معروف است، رئیسجمهور فرانسه بود. ژنرال دوگل افسر ارتش فرانسه بود. در جنگ اول جهانی شرکت داشت و در نبرد وردون زخمی شد . در جریان جنگ جهانی دوم فرمانده نیروهای فرانسه آزاد شد. …
• روز ملی و استقلال “لبنان” از استعمار فرانسه (1943م)
جمهوری لبنان با 10/400 کیلومتر مربع مساحت در جنوب غربی آسیا، در کنار دریای مدیترانه و در همسایگی سوریه و فلسطین اشغالی واقع شده است. جمعیت این کشور در حدود 35 میلیون نفر است که عمدتاً عرب و اکثراً مسلمان و 35 درصد مسیحی میباشند. پایتخت لبنان شهر بیروت و واحد پول آن، لیره لبنان است. …
• تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره فلسطین (1967م)
بعد از پایان جنگ جهانی دوم و تشکیل سازمان ملل متحد، یکی از اولین مسائل مورد توجه در این سازمان، مسئله به وجود آمدن رژیم اشغالگر قدس و آوارگی فلسطینیان بود. اما عملکرد این مجمع بینالمللی، تنها به صدور قطعنامه منتهی میگردید و این قطعنامهها، هیچ ضمانت اجرایى نداشتند. یکی از قطعنامههای …
• ترور “جان کِنِدی” سی و پنجمین رئیس جمهور امریکا (1963م)
جان اف کِنِدی سی و پنجمین رئیس جمهور امریکا در 29 مه 1917م در ایالت ماساچوست امریکا متولد شد. کندی پس از طی تحصیلات خود، در جریان جنگ جهانی دوم به عنوان افسر نیروی دریایى امریکا علیه ژاپن شرکت کرد و پس از پایان جنگْ وارد فعالیتهای سیاسی شد تا اینکه در سال 1953م، به سناتوری دست یافت. …
• مرگ “آلْدوس هاکْسْلی” نویسنده معروف انگلیسی (1963م)
آلْدوسْ لئونارْدْ هاکْسْلی، نویسنده انگلیسی در 26 ژوئیه 1894م در انگلستان به دنیا آمد. وی پس از اتمام تحصیلات خود، مدتی به تدریس اشتغال داشت و سپس طی سفری به ایتالیا، کار نویسندگی را آغاز کرد. هاکسلی پس از نگاشتن چندین اثر خود، در شمار داستان سرایان و شرح حال نویسان مشهور انگلیسی …
با رأی دهی و ثبت نظر خود کمک میکنید مطالب ارزنده تری تهیه کنیم.اگر این مطلب براتون جالب بود لطفاً با دیگران به اشتراک بگذارید تا استفاده بکنند.