اجباری شدن نام خانوادگی (کلیک کن!) برای افراد در ایران (1313 ش)
در ایران انتخاب نام خانوادگی از سالهای انقلاب مشروطه در میان قشر روشنفکر جامعه رواج یافته بود، اما با پایان یافتن جنگ جهانی اول و در سال 1304، واحد زیرمجموعه بلدیه به «اداره» ارتقا یافت و عنوان «احصائیه» برای آن انتخاب شد. پس از آن و در زمان سلطنت رضاشاه، در سال 1313 با تصویب قانون …
آتشسوزی “مسجدالاقصی” قبله اوّل مسلمانان توسط رژیم صهیونیستی اسراییل (1348 ش)
در سیام مرداد 1348ش، مسجدالاقصی، اولین قبله مسلمین و یکی از مقدسترین معابد مورد احترام ادیان آسمانی، توسط اشغالگران صهیونیست به آتش کشیده شد. ستونهای آتش و دود تا ارتفاع صدها متری به آسمان برخاست. در قسمت جنوب شرقی در حدود دویست متر مربع از سقف مسجد کاملاً منهدم گردید و گنبد مسجد …
روز بزرگداشت دانشمند شهیر “علامه محمدباقر مجلسی” صاحب کتاب عظیم “بحارالانوار”
علامه محمدباقر مجلسی در سال 1037 ق در اصفهان به دنیا آمد. پدرش مولا محمدتقی مجلسی از شاگردان بزرگ شیخ بهایی بود و در علوم اسلامی از سرآمدان روزگار خود به شمار میرفت. علامه محمدباقر مجلسی درس و بحث را از چهار سالگی نزد پدر آغاز کرد و نبوغ سرشار او به حدی بود که در چهارده سالگی از …
آغاز هفته جهانی مسجد (تصویب در سال 1382 ش)
به پیشنهاد سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و با تصویب وزرای امور خارجه کشورهای اسلامی در اجلاس تهران، هفته جهانی مسجد از سیام مرداد ماه برابر با 21 اوت همزمان با سالگرد آتش زدن مسجدالاقصی توسط رژیم صهیونیستی اسرائیل، برگزار میشود. در این اجلاس از کشورهای عضو خواسته شد با هدف ارج …
سرهنگ قزافی رهبر لیبی در کنفرانس غیرمتعهدها در کلمبو شدیداً به شاه ایران حمله کرد (1355ش) و گفت جمهوری عربی لیبی تجاوز نیروهای ایران به جمهوری دموکراتیک خلق یمن را که عضو گروه ما غیرمتعهدها است محکوم می کند.
دولت از مجلس شورای ملی رأی اعتماد گرفت(1356ش)
آیت الله صدوقی ضمن محکوم کردن واقعه آبادان، آن را به دولت انساب داد و گفت اینکار برای ادامه یورش های وحشیانه دولت است(1357ش)
جلسه علنی مجلس سنا به ریاست جعفر امامی و با شرکت اکثریت سناتور درباره پیشنهاد دولت مبنی بر برقراری حکومت نظامی در اصفهان تشکیل شد(1357ش)
کنفدراسیون دانشجویان ایرانی در لندن با صدور اعلامیه ای، ساواک و رژیم ایران را مسئول آتش سوزی سینمای آبادان دانست و اعلام کرد که این کار عمداً صورت گرفته است.(1357ش)
میرزا محمدعلی خان علاء السلطنه از طرف سلطان احمدشاه به رئیس الوزرائی انتخاب شد (1295ش)
احسان الله خان به شهر لنگرود حمله کرد و شهر را به تصرف خود درآورد (1300 ش)
موفق الدوله به سمت حکمران بوشهر و بنادر تعیین و معرفی گردید. (1306ش)
تقی زاده برای تأمین پرداخت های مملکتی لایحه ای به مجلس برد که سه میلیون تومان از بانک ملی استقراض نماید قانون قرضه مذکور به تصویب رسید. (1309ش)
ورود روپیه اعم از مسکوک و کاغذی از نظر تسهیل امور تجارتی آزاد شد. (1309ش)
تعیین نام خانوادگی برای عموم اجباری شد. ( 1314 ش)
بین دولت ایران و کشور آرژانتین روابط سیاسی مستقیم برقرار گردید و طرفین مبادله سفیر نمودند. (1314 ش)
از طرف دولت ایران نادر آراسته به سمت وزیر مختار در کشور مزبور انتخاب گردید
موسی نوری اسفندیاری از ریاست صناعت برکنار و مهدی فرخ بجای وی تعیین گردید.(1316ش)
محمد رضا پهلوی با هواپیما از رُم به سوی بغداد رفت و در فرودگاه بغداد از طرف نایب السلطنه و ولیعهد عراق و اعضاء کابینه مورد استقبال قرار گرفت. (1332 ش)
آمریکا با پرتاب سفینه فضایی چمینی 5 و ترتیب یک سفر هشت روزه فضائی با آن، بزرگترین برنامه سفر فضائی را اجرا کرد.(1344 ش)
رویدادهای مهم این روز در تقویم هجری ( 14 صفر 1446 )
شهادت “محمد بنابی بکر” از یاران امام علی(ع) در مصر توسط معاویه (38 ق)
- شهادت “محمد بنابی بکر” از یاران امام علی(ع) در مصر توسط معاویه (38 ق)
محمد بن ابی بکر ابن ابی قَحافه، یکی از یاران وفادار امام علی(ع) بود که مادرش، اسماء دختر عُمِیس پس از ابوبکر با امام علی(ع) ازدواج کرد. او از کودکی در دامان علی(ع) تربیت شد و به شایستگی، مهر علی در دلش جای گرفت. از این رو، وی از حواریّون و اصحاب خاصِّ آن حضرت شد و مورد عنایت ویژهی …
- رحلت “ابن شدّاد” فقیه و مورخ مسلمان (632 ق)
ابوالمحاسن بهاءالدین مشهور به ابن شدّاد در سال 539 ق در موصل به دنیا آمد و در دوران کودکی قرآن را حفظ کرد. سپس علومی چون حدیث، تفسیر و قرائت قرآن را فراگرفت و در این رشتهها مهارت بسیار یافت. ابن شداد بعد از طی این مراحل، در مدرسهی نظامیهی بغداد، به تدریس پرداخت و در همین دوران …
- تولد “ملامحمد محسن فیض کاشانی” محدث، عالم و مفسر بزرگ مسلمان (1007 ق)
ملامحمدمحسن بن شاه مرتضی کاشانی، حکیم، محدث، مفسر، متکلم، عارف و شاعر در کاشان متولد شد. او پس از فراگیری دورهی مقدمات، از محضر دو استاد بزرگ عهد خود در شیراز به نام سید ماجد صادقی بحرانی و ملاصدرای شیرازی بهره گرفت. ملامحسن کاشانی پس از مدتی به تَشرَّف دامادی ملاصدرا رسید و عنوان …
- درگذشت میرزا “عبدالرحیم ایروانی” عالم اسلامی (1294 ق)
- رحلت فقیه بزرگ “شیخ محمدتقی بجنوردی” عالم و فقیه بزرگ (1314 ق)
آیت اللَّه حاج شیخ محمدتقی بجنوردی، عالمی شهیر و فقیهی باتقوا بود. او از حاکمان و دنیاداران دوری میگزید و در میان مردم جایگاهی بس رفیع داشت. گفتهاند، نمازها را با تأنّی بسیار میخواند و در آنها سورههای بزرگ را قرائت مینمود. آیت اللَّه بجنوردی مجالس با شکوهی در منزل خود برای بزرگداشت …
رویدادهای مهم این روز در تقویم میلادی ( 20 آگوست 2024 )
- درگذشت “خورشید جی کاما” ایران شناس هندی (1909م)
خورشیدجی رستم جی کاما، از ایرانشناسان معروف پارسیِ هند و متخصص در زبان و ادبیات پهلوی و خطشناسی میخی، در 11 نوامبر سال 1829م در شهر بمبئی هند به دنیا آمد. وی پس از تکمیل تحصیلات مقدماتی خود در هند، به اروپا سفر کرد و زبانهای فرانسوی، آلمانی، پهلوی و اوستایى و خط میخی را فرا گرفت. …
- مرگ ” ویلْفِردو پارِتو” فیلسوف برجسته ایتالیایی (1923م)
ویلفردو پارِتو، فیلسوف اروپایى در 15 ژوئیه 1848م در پاریس به دنیا آمد. وی در ابتدا در رشته مهندسی تحصیل کرد و سپس به عنوان استاد اقتصاد سیاسی در دانشگاه لوزان سوئیس به تدریس پرداخت. پارِتو ریاضیات را در فرضیههای اقتصادی وارد کرد و کوشید تا در مقولات اجتماعی بین عوامل معقول و غیرمعقول …
- تهاجم ارتش پیمان ورشو به چکسلواکی و اشغال این کشور (1968م)
در سالهای اولیه زمامداری لئونید بِرِژْنِف بر اتحاد جماهیر شوروی، تغییر و تحولاتی در کشور چکسلواکی تحت رهبری الکساندر دوبچک ایجاد شد. شتاب تحولات در چکسلواکی و فاصله گرفتن این کشورِ بلوک شرق از سایر کشورهای کمونیستی، باعث نگرانی سران کِرِمْلین از اوضاع چکسلواکی گردید. از این رو طی …
- روز استقلال ” استونی ” از اتحاد جماهیر شوروی سابق (1991م)
کشور استونی برای اولین بار، پس از انقلاب کمونیستی شوروی و پایان جنگ جهانی اول استقلال یافت، اما بر اساس قرارداد محرمانهای که در سال 1939م توسط هیتلر و استالین امضا شد، استونی در حوزه نفوذ شوروی قرار گرفت. یک سال بعد، پس از برگزاری انتخاباتی فرمایشی و روی کار آمدنِ یک دولت دست نشانده …
- روز ملی ” مجارستان “
کشور مجارستان با بیش از 93 هزار کیلومتر مربع مساحت در شرق اروپا و در همسایگی کشورهای اسلواکی، اتریش و رومانی واقع شده است. جمعیت آن در حدود 10 میلیون نفر میباشد که اکثریت آنها ملیت مجاری داشته و پیرو آیین کاتولیک میباشند. زبان رسمی مجارها، مجاری و واحد پول آن، فورینت میباشد. که …
- درگذشت اریک نویچ از نویسندگان بزرگ آلمانی (2013م)
او که خالق آثاری چون «ردپای سنگها» بود، در دوره سوسیالیسم زندگی کرد و مشکلات و تغییرات در جوامع موضوع اصلی آثار او را تشکیل میداد. اریک نویچ نویسنده کتابهایی چون «صلح در شرق» در ۸۲ سالگی پس از یک دوره طولانی بیماری درگذشت. او خالق آثار متعددی از رمان گرفته تا داستان کوتاه …